Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A galamb

2007.12.29

Házi galamb  és Szirti galamb (Columba livia)


Jegyei:Valamennyi házigalambfajta őse  a szirti galamb.Vadon, emberektől távoli területeken, a Fölközi-tenger medencéjében, Angliában és Dél-Ázsiában él.A Dél-európai faj a kék galambtól fehér farkcsíkjávan különbözik, de ugyanez a bélyeg Törökországban már nem állja meg a helyét.
Élőhelye:A szirti galambok sziklákon és romokon költenek, sohasem faodúban, mint az erdőben élő kék galambok.A tereken, utcákon látható példányok elvadult házigalambok, melyek idővel többé-kevésbé visszaütnek szirti galamb ősükre.Manapság minden nagyvárosban jelen vannak.
Szaporodása:Ami hangjukat és viselkedésüket illeti, a szirti galamb és a városi elvadult házi galambok szinte teljesen megegyeznek egymással.A nászviselkedéshez tartozik egy rézsút felfelétartott szárnyakkal végzett vitorlázó repülés, ezenkívül az a talajon megfigyelhető hetvenkedő udvarlás, amikor a hím felfújt  és csillogó begyével hajlong a tojó előtt, közben farktollaival sátorozva burukkol.A tojó később valamelyik fali üregben egyszerű fészket épít.Mindkét szülő kotlik, a hím rendszeresen  a déli órákban.A két tojásból körülbelül 17 napi kotlás után kelnek ki a megleketősen fejletlen fiókák. Az öreg madarak az időjárástól függően egy vagy két  hétig melengetik őket.Mindkét szülő etet, az első héten begytejjel, majd egyre több felpuhított maggal.A párok életük végéig együtt maradnak.
Tápláléka:Különböző magvak. Miután az ízetlen és kemény szemekben a fiatalok kezdetben nem ismerhetik fel a táplálékot, tapasztalatok útján kell megtanulniuk, mi az, amit megehetnek.A frissen bevetett gabonatáblákon felbukkanó galambcsapatok mindig felkeltik a gazdák haragját.